Dieta wysokobiałkowa zwiększa ryzyko ujemnego bilansu wapnia
Analiza przeprowadzona przez: dr. Josepha Mercola (29 czerwca 2024 r.)
Dieta bogata w białko zwierzęce może zwiększać ryzyko ujemnego bilansu wapnia, zagrażając zdrowiu. Ujemny bilans wapnia występuje, gdy organizm traci więcej wapnia niż go wchłania, co może prowadzić do uszkodzenia nerek, insulinooporności, rozpadu kości i innych problemów.
Białko zwierzęce, w szczególności mięso, jaja i ser, prowadzi do powstawania dużych ilości kwasów w organizmie. Jeśli organizm nie jest w stanie zwalczyć akumulacji kwasów, może dojść do kwasicy metabolicznej; nawet kwasica metaboliczna o niskim stopniu nasilenia może prowadzić do cukrzycy typu 2, wysokiego ciśnienia krwi, fibromialgii, dny moczanowej i innych przewlekłych schorzeń.
Chociaż nie zalecam diety wegańskiej lub wegetariańskiej, włączenie większej ilości owoców i warzyw, które są alkaliczne, a także wodorowęglanowych wód mineralnych, może pomóc przeciwdziałać obciążeniu kwasami.
Dr James DiNicolantonio, Pharm.D., wyjaśnia, dlaczego dieta bogata w białka zwierzęce może zwiększać ryzyko ujemnego bilansu wapniowego, zagrażając zdrowiu:
Ujemny bilans wapnia występuje, gdy organizm traci więcej wapnia niż go wchłania. Prawie cały wapń – 99% – znajduje się w zębach i kościach, więc organizm kompensuje brak wapnia, wypłukując go z kości. Proces ten pomaga utrzymać niezbędny poziom wapnia we krwi, co ma kluczowe znaczenie dla funkcji życiowych, takich jak skurcz mięśni, krzepnięcie krwi i przenoszenie nerwów, ale może prowadzić do osłabienia kości i zwiększonego ryzyka chorób, takich jak osteoporoza.
„Pokarmy pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ryby, jaja i nabiał, to najbogatsze w składniki odżywcze pokarmy, jakie można spożywać. Jest jednak jedna wada diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego, a mianowicie wysokie obciążenie kwasami” – dodaje DiNicolantonio. Rozwiązaniem, według DiNicolantonio, jest zrównoważenie kwasów pochodzących z pokarmów zwierzęcych zasadami.
Dieta mięsożerców powiązana z ujemnym bilansem wapnia (DiNicolantonio cytuje badanie opublikowane w 1930 roku i szczegółowo opisujące podróż badacza Arktyki Vilhjalmura Stefanssona, który przez rok jadł wyłącznie mięso. W ciągu 12 okresów zarejestrowanych danych „bilans wapnia był ujemny za każdym razem” – mówi DiNicolantonio. „Wszystko to dowodzi, że od 1930 roku wiemy, że spożywanie wyłącznie mięsa – dieta mięsożerców – prowadzi do ujemnego bilansu wapnia”.
Inny przykład obejmował dziesięciu zdrowych uczestników, którzy przez dwa tygodnie stosowali ścisłą dietę niskowęglowodanową, a następnie przez cztery tygodnie kolejną dietę o ograniczonej zawartości węglowodanów, która była bogata w białko zwierzęce.
Doprowadziło to do zmniejszenia bilansu wapniowego, a naukowcy doszli do wniosku: „Spożywanie diety LCHP [niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej] przez 6 tygodni powoduje znaczne obciążenie nerek kwasami, zwiększa ryzyko tworzenia się kamieni, zmniejsza szacowany bilans wapnia i może zwiększać ryzyko utraty kości. ”
Jednak w tym przypadku uczestnicy nadal mieli dodatni bilans wapnia, co według DiNicolantonio wynikało z faktu, że spożywali oni ponad 800 miligramów (mg) wapnia dziennie:
„Jeśli spożywasz ponad 800 miligramów wapnia i spożywasz multiwitaminę, która prawdopodobnie zawiera witaminę D, która zwiększa wchłanianie wapnia, możesz nie osiągnąć ujemnego bilansu wapnia. Ale nadal zwiększa to skłonność, znacznie zwiększając poziom wapnia w moczu o około 100 miligramów dziennie.
(…) Więc jeśli jesteś na diecie mięsożercy, prawdopodobnie będziesz chciał spożywać około 16 uncji mleka[1] lub trzy plasterki sera cheddar lub mieszankę tych dwóch, aby zapewnić sobie około 600 miligramów wapnia, ponieważ wtedy otrzymasz około 81 miligramów wapnia ze spożycia ok. 0, 7 kg mięsa – większość mięsożerców lub ludzi stosujących dietę opartą na produktach zwierzęcych konsumuje od 0,7 do 1 kg mięsa dziennie”.
Inne badania, opublikowane w Calcified Tissue International, wykazały, że gdy poziom kwasów był wyższy z powodu zwiększonego spożycia białka w diecie, ludzie mieli więcej kwasów w organizmie i tracili więcej wapnia z moczem. Tymczasem badania pokazują, że diety wysokobiałkowe mogą powodować zwiększoną utratę wapnia z moczem, czyli kalciurię.
W badaniu przeprowadzonym na 39 kobietach przed menopauzą, które obniżyły spożycie białka do zalecanych w USA poziomów dietetycznych, wydalanie kwasów, kalciuria i resorpcja kości zostały zmniejszone, co sugeruje, że niższe spożycie białka może zmniejszyć utratę kości. Jednakże DiNicolantonio podkreśla:
„Nie zalecam, ani tym bardziej nie uważam, że dobrze jest stosować dietę niskobiałkową. Tak naprawdę chodzi o stosowanie dietę o wysokiej zawartości białka zwierzęcego. Tyle, żeby pamiętać o równoważeniu jej odpowiednią bazą, ponieważ wiemy, że diety niskobiałkowe nie są dobre dla zdrowia kości. Tak więc, trzeba dbać o odpowiednie (dobre) spożycie białka”.
Problem z wysokim poziomem kwasów w organizmie
Diety bogate w białka zwierzęce mogą wytwarzać nadmiar kwasów w organizmie. Aby zneutralizować nadmiar kwasu, organizm wykorzystuje minerały alkaliczne, głównie wapń. Wapń ten[2] jest często usuwany z kości, co z czasem prowadzi do zmniejszenia gęstości kości. Wysoki poziom kwasów zwiększa również wydalanie wapnia z moczem, co jeszcze bardziej wyczerpuje rezerwy wapnia w organizmie, co może zwiększać utratę masy kostnej – wyjaśnia DiNicolantonio.
„Kiedy spożywamy pokarmy pochodzenia zwierzęcego, tworzą one w organizmie dużo jonów wodorowych (H+), czyli kwasów, które muszą być zrównoważony zasadą (cytrynianem lub wodorowęglanem). Jeśli nie zrównoważymy kwasu zasadą, organizm będzie musiał rozłożyć tkankę łączną i mięśnie, aby utworzyć amoniak, aby nerki mogły wyeliminować kwas.
Dodatkowo, wytwarzanie amoniaku w celu eliminowania kwasu jest dla nerek szkodliwe. Co więcej, organizm będzie potrzebował więcej dodatnio naładowanych jonów (takich jak sód, wapń, magnez i potas), aby wyeliminować ujemnie naładowane siarczany pochodzące z żywności pochodzenia zwierzęcego (żywność pochodzenia zwierzęcego zawiera dużo aminokwasów zawierających siarkę).
Jeśli w diecie nie ma wystarczającej ilości dodatnio naładowanych jonów, organizm będzie pozbawiał kości tych alkalicznych minerałów. Ponadto wysokie stężenie kwasów w organizmie aktywuje osteoklasty do rozkładania kości i obniża pH płynu śródmiąższowego (płynu otaczającego nasze komórki), co może powodować insulinooporność. Innymi słowy, jeśli nie zrównoważysz kwasów pochodzących z żywności pochodzenia zwierzęcego zasadami, możesz spowodować:
– uszkodzenie nerek
– oporność na insulinę
– rozpad kości
– utratę minerałów
– kamienie nerkowe”
Kwasica metaboliczna prowadzi do chorób przewlekłych
Kwasica metaboliczna występuje wtedy, gdy organizm wytwarza zbyt dużo kwasu lub nerki nie usuwają wystarczającej ilości kwasu z organizmu. Wysokie spożycie białka zwierzęcego może zwiększyć produkcję kwasu siarkowego z powodu metabolizmu aminokwasów zawierających siarkę, które znajdują się w mięsie, drobiu i rybach.
Według DiNicolantonio:
„Kwasica metaboliczna jest przewlekłym stanem, na który cierpi wiele osób w świecie zachodnim, ale nie zdają sobie z tego sprawy … Normalny zdrowy organizm ma wiele systemów buforujących, które zwalczają gromadzenie się kwasów. Jeśli jednak zdolność buforowania jest zmniejszona, lub nie jest w stanie sprostać obciążeniu kwasami, może to wywołać szkody, takie jak rozpad mięśni, tkanki łącznej i kości … Białko zwierzęce jest największym źródłem kwasów w diecie, ponieważ jest bogate w aminokwasy zawierające siarkę – metioninę i cysteinę, co prowadzi do powstawania kwasu siarkowego i jonów wodorowych w organizmie”.
Nawet kwasica metaboliczna niskiego stopnia może prowadzić do:
– cukrzycy typu 2
– insulinooporności
– zwiększonej glukoneogenezy
– wysokiego ciśnienia krwi
– utrata masy kostnej
– osteoporozy i osteopenii
– sarkopenii
– utrata mięśni
– podagry
– fibromialgii
– pogorszenia czynności nerek
– odwodnienia
– kamieni nerkowych
– niedoborów minerałów.
DiNicolantonio wskazuje, że przeciętna zachodnia dieta prowadzi do wydalania netto od 50 do 100 miliekwiwalentów (mEq) kwasu dziennie (miliekwiwalent mierzy stężenie jonów w roztworze). Jednak „nerki zdrowej osoby mogą wydalić tylko 40-70 mEq kwasu dziennie, zanim kwas zostanie zatrzymany w organizmie” – pisze. Co więcej, „diety oparte na zwierzętach lub mięsożercach zazwyczaj dostarczają 150-250 mEq kwasu dziennie, co oznacza, że tego typu diety prowadzą do znacznego zatrzymania kwasu, chyba że spożywane są egzogenne substancje tworzące wodorowęglany (wodorowęglanowe wody mineralne lub suplementy, owoce lub warzywa). ”
Jak zrównoważyć w diecie kwas zasadą
To, co jesz, wpływa na równowagę kwasowo-zasadową twojego organizmu, a utrzymanie diety, która równoważy pokarmy kwasowe i zasadowe, może pomóc chronić twoje zdrowie.
„Białko zwierzęce, w szczególności mięso, jaja i ser, prowadzą do powstawania dużych ilości kwasów w organizmie” – pisze DiNicolantonio. „Owoce i warzywa są bogate w aniony organiczne, takie jak cytrynian, jabłczan i glukonian, które są przekształcane w organizmie w wodorowęglan. Wodorowęglan jest zasadą w naszym organizmie, która neutralizuje kwasy „.
Mimo iż nie zalecam diety wegańskiej lub wegetariańskiej, włączenie większej ilości owoców i warzyw, które są zasadowe, może pomóc przeciwdziałać obciążeniu kwasami. DiNicolantonio dodaje: „Osobiście staram się neutralizować kwasy z mojej diety, obliczając, ile kwasu zostanie wyprodukowane z żywności, którą spożywam”. Na przykład:
mEq kwasu w 100 g pokarmu:
parmezan: 34,2
inne sery: 18-29
żółtka jaj: 23,4
przetworzone mięso: 10-13,2
ryby: 10,8
kurczak: 8,7
wieprzowina: 7,9
wołowina: 7,8
ziarna: 3,7 do 6,5
Żywność alkaliczna (ujemne mEq kwasu w 100 g pokarmu)
brokuły: -1,2
jabłka: -2.2
sok z cytryny: -2,5
ziemniaki/kalafior: -4,0
cukinia: -4,4
marchew/seler: -5.0
banany: -5,5
szpinak: -14
rodzynki: -21
Z reguły białko powinno stanowić około 15% dziennych kalorii. Mówiąc dokładniej, większość dorosłych potrzebuje około 1,76 grama białka na kilogram idealnej[3] masy ciała lub dla Europejczyków, około 1,76 grama białka na kilogram.
Na przykład, jeśli twoja idealna waga wynosi 75 kg, twoje zapotrzebowanie na białko wynosiłoby 132 gramy. Podzielone na dwa posiłki, daje to 66 gramów na posiłek. Dla porównania, w 100 g steku znajduje się około 22 gramy białka, więc 150 gramowy stek dostarczy ci 33 gramy wysokiej jakości białka. W przypadku dzieci średnia ilość białka na posiłek wynosi około 5 do 10 gramów, podczas gdy młodzi dorośli zazwyczaj mogą zjeść 20 gramów na posiłek.
Dla większości dorosłych o normalnej wadze 30 gramów na posiłek to naprawdę minimum potrzebne do stymulowania syntezy białek mięśniowych. Kluczem jest zrównoważenie obciążenia kwasami pochodzącymi z pokarmów zwierzęcych w diecie naturalnymi związkami, które pomagają zneutralizować kwasy. Oprócz owoców i warzyw,
Dalej, DiNicolantonio zaleca:
– cytrynian sodu – 5 gramów (g) tłumi 60 mEq kwasu. Powinien być przyjmowany z jedzeniem.
– cytrynian potasu – 3 g tłumi 30 mEq kwasu. Zazwyczaj przyjmuje się nie więcej niż 3 g do każdego posiłku.
– Wody mineralne wodorowęglanowe (o niskiej zawartości siarczanów) – 1 mEq wodorowęglanu hamuje 1 mEq kwasu. „Zazwyczaj poziom wodorowęglanów jest dość niski i nie powinien wpływać na pH żołądka. Podczas picia wodorowęglanowych wód mineralnych dochodzi do powolnej akumulacji wodorowęglanu w organizmie i jest to lepsza opcja niż suplementy wodorowęglanu sodu lub potasu”.
Zastrzeżenie: zawartość tej strony internetowej opiera się na opiniach dr Mercoli, chyba że zaznaczono inaczej. Poszczególne artykuły opierają się na opiniach danego autora, który zachowuje prawa autorskie zgodnie z oznaczeniem. Informacje zawarte na tej stronie nie mają na celu zastąpienia indywidualnej relacji z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia i nie stanowią porady medycznej. Jest ona przeznaczona do dzielenia się wiedzą i informacjami pochodzącymi z badań i doświadczeń dr Mercoli i jego społeczności. Dr Mercola zachęca do podejmowania własnych decyzji dotyczących opieki zdrowotnej w oparciu o własne badania i we współpracy z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią, przyjmujesz leki lub cierpisz na jakąś chorobę, skonsultuj się z lekarzem przed użyciem produktów opartych na tych treściach.
Niniejsza treść może być kopiowana w całości, z zachowaniem praw autorskich, danych kontaktowych i informacji, bez specjalnej zgody, jeśli jest wykorzystywana wyłącznie w celu osobistym, niedochodowo. W przypadku jakiegokolwiek innego wykorzystania wymagana jest pisemna zgoda dr Mercoli.
Źródło: Mercola.com
© 1997-2024 Dr Joseph Mercola. Wszelkie prawa zastrzeżone.
[1] W kwestii mleka i jego przetworów podzielamy pogląd Jacka Safuty, że znajdująca się w nich kazeina jest tak silną toksyną, że znacznie korzystniej jest dla człowieka produktów mlecznych unikać – przyp. red.
[2] W przypadku jego braku w diecie – przyp. red.
[3] Waga idealna, to niekoniecznie waga, jaką masz teraz, lecz waga, jaką p o w i n n i ś m y mieć. W tej kwestii doradzam zasięgnąć opinii lekarza lub specjalisty dietetyka – przyp. red.